Uključi se - Dan ingeligencije
KAKO SE UKLJUČITI?

Misija

Iako je opšte poznata stvar koliko je važno da redovno fizički treniramo, nije poznato da je od izuzetne važnosti i da redovno ‘’treniramo’’ mozak odgovarajućim logičkim, izazovnim i podsticajnim zadacima. Najnovija istraživanja kažu - moguće je da ljudi postanu pametniji svakodnevnim vežbanjem. Naša želja je da vaspitači, nastavnici, stručni saradnici, realizuju različite aktivnosti koje bi imale za cilj da aktiviraju učenike, podstaknu na razmišljanje, da reaguju na situacije na kreativne načine… Dokazano je da se to dešava rešavanjem različitih ‘’mozgalica’’, igranjem društvenih igrica, rešavanjem ukrštenica, rebusa, zagonetki, problema... Potrebno je sve to uklopiti u nastavni plan i program i realizovati na časovima obavezne nastave, vannastavne aktivnosti, časa odeljenjskog starešine ili kao neku aktivnost poput kviza, izložbe, tribine I sl.

Prijavite događaj OVDE

Važni datumi:
 • Prijave događaja od 1. do 30. oktobra 2022. godine.
 • Realizacija događaja od 1. do 31. oktobra 2022. godine.
 • Prijava realizovanih događaja od 1. do 31. oktobra 2022.godine.
 • Trajanje konkursa dobrih primera prakse od 1. do 31. oktobra 2022.
 • Rezultati konkursa i posebnih nagrada do 20. novembra 2022. godine
 • Akreditovani onlajn stručni skup Dani inteligencije sa dodelom nagrada 4. i 5. decembra 2022. godine.

1. Organizujte događaj:

Ko može da obeleži Dan inteligencije?
Dan inteligencije može da obeleži bilo koji nastavnik, vaspitač, učitelj, psiholog, pedagog, edukator, student ili stručnjak koji se bavi pitanjem stimulacije intelektualnog razvoja, organizovanjem neke ativnosti za decu, roditelje ili kolege.

Za učesnike koji su zaposleni u državnom sektoru beleženje u mapu je besplatno.

Sve private škole, vrtići i školice pozivamo da se jave, da donacijama pomognu naš izuzetno skroman budžet za ovaj projekat i tako steknu mogućnost da ubeleže svoje aktivnosti na mapu, njihovi zaposleni steknu pravo učešća i na nagradnom konkursu i budu vidljivi na sajtu tokom godinu dana, do sledećeg Dana inteligencije, tako što bi bio istaknut njihov logo koji bi bio povezan sa njihovim sajtom. Za sve informacije javite se na mejl tanja.olear.gojic@mensa.rs .

Događaje mogu da prijave i učesnici iz drugih zemalja. Mogu da se prijave i događaji na engleskom.

Preporučujemo da nam se jave i ostala pravna i fizička lica da budu naši sponzori, kako bi bili vidljiviji, a na taj način doprineli da možemo da obezbedimo više nagrada i da njihov kvalitet bude bolji. Posebno su nam ove godine potrebne nagrade za decu i mlade.

Šta treba uraditi da bi se obeležio Dan inteligencije?
Da bi obeležili Dan inteligencije dovoljno je da sa svojim učenicima obeležite ovaj dan bilo kojom aktivnošću koja stimuliše njihov intelektualni razvoj. To ne mora biti ni originalno Vaša ideja, tako da možete da sa učenicima recimo sklapate Tangram, rešavate logičke zadatake ili samo razgovarate o tome šta je inteligencija i zašto je bitno razvijati svoje sposobnosti i ceniti tuđe. Naravno možete realizovati i neku svoju ideju, održati predavanje za roditelje ili kolege.

Odaberite naziv teme, osmislite gde, kada i sa kim možete da je realizujete uživo ili onlajn, napravite logo svog događaja ili pripremite logo škole i kada se registrujete ili prijavite, popunite formular ovde na sajtu.

Šta dobijate obeležavanjem Dana inteligencije:
 • Događaj će biti vidljiv na mapi događaja Dana inteligencije 2022.
 • Događaj će biti promovisan na društvenim mrežama pod haštagom #daninteligencije2022 .
 • Moći ćete da automatski preuzmete zahvalnicu za doprinos međunarodnom edukativnom projektu Dan inteligencije 2022, nakon prijave realizovanog događaja i popunjavanja potrebnih podataka..
 • Ukoliko bude škola masovnije učestvovala ili sa više događaja dobija posebnu nagradu za decu, a nagrađeni će biti i oni pojedinci koji su imali više izuzetno kvalitetnih događaja.
 • Prednost učešća na besplatnom akreditovanom onlajn stručnom skupu 4. i 5. 12. 2022. godine imaju učesnici obeležavanja Dana inteligencije, jer će ove godine učešće biti ograničen broj učesnika.

Šta treba da se uradi?
 • Registrujte se, a potom se i prijavite na sajtu.
 • Ukoliko ste učestvovali prošle godine, imate svoj profil i svoju stranu i možete koristitit stari nalog, a ukoliko ste zaboravili lozinku koristite opciju ,,zaboravljena lozinka”..
 • Obavezno pročitajte uputstva pre prijave događaja.
 • Popunite formular na opciji ,,Prijavi događaj” koji se nalazi u padajućem meniju kada kliknete na ime Vašeg naloga u gornjem desnom uglu ili popunite formular OVDE .
 • Možete prijaviti koliko god želite događaja i svakom ćete imati pristup kada se prijavite na sajtu i izaberete opciju ,,Moji događaji”.
 • Tek kada se događaj odobri videćete ga na ,,mapi” i prikazaće Vam se u odeljku ,,Moji događaji”. Na taj odeljak možete doći tako što postavite miš preko vašeg korisničkog imena na navigaciji.
 • Realizujte svoj događaj u periodu između 1. i 31. 10. 2022.godine.
 • Da bi dobili ,,zahvalnicu” za doprinos projektu, popunite obrazac svog izveštaja na dnu strane vašeg događaja do 23:59 , 10.11.2020.godine. (Idete kroz svoj ,,profil” pa opcija ,,Moji događaji” I izaberete događaj za koji želite da predate izveštaj.
 • Možete izraditi i posebne zahvalnice i za svoje kolege koje su učestvovale u realizaciji.

Šta je potrebno za izveštaj:
 • broj učesnika (dece),
 • broj realizatora (predlažemo da svaki realizator prijavljuje svoje događaje, ukoliko ih posebno drži). Deca nisu realizatori! Oni su učesnici. Za njih je svakako nagrada Vaš rad i trud.
 • Kratak i jasan opis realizovanog događaja sa naglaskom na aktivnosti koje su bile stimulativne
 • Link do prezentacije, filma, Padleta, Sway ili Genialy prezentacije (obavezno linkovi do materijala joji je korišćen). Ukoliko se deca vide morate imati potpes roditelja kod sebe.
 • Svi linkovi moraju biti javno vidljivi, nikako linkovi koji traže dozvolu za pristup ili preuzimanje dokumenata,ili linkovi do zatvorenih grupa na Fejsbuku.
 • Tačni podaci za potvrdu/sertifikat koje ukucavate posebno na kraju izveštaja i odmah preuzimate svoju zahvalnicu. Na zahvalnici će pisati Vaše ime, škola i ime događaja koji ste realizovali, pa vodite računa kako upisujete podatke. Ukoliko realizujete 10 različitih događaja, možete da preuzmete deset različitih zahvalnica kojim dokazujete koju ste aktivnost realizovali.
 • Samo oni izveštaji koji su popunjeni pravilno i koji sadrže dokaze šta se radilo kroz film i slike, i koji imaju priložen material koji su koristili kako bi drugi nastavnici, učitelji, vaspitači, a možda i roditelji i deca mogli to da koriste kao dobar primer, biće objavljeni u bazi aktivnosti za ovu godinu. Ostali bez obzira na kvalitet mogu takođe preuzeti zahvalnicu, ali im aktivnost neće biti objavljena.


2. NAGRADNI KONKURS DOBRIH PRIMERA PRAKSE ,,Dani inteligencije- stimulacija intelektualnog razvoja””

I ove godine kao prve dve u konkursu za najbolje primere prakse ući će svi prijavljeni radovi koji imaju adekvatne izveštaje. Ove godine poseban naglasak stručnog skupa su digitalni materijali kao stimulans intelektualnog razvoja.

Šta je bitno?
 • Projekat bi trebao da bude originalan, inovativan i da razvija potencijale vaših učenika.
 • Obavezno je da deca rešavaju neki problem upotrebom svojih sposobnosti, saradnje, digitalnih kompetencija i znanja sa nastave.
 • Veoma bitan je metodički deo kako uvodite učenike da reše zadatak. Čak i ako rešavaju već poznati problem ovaj deo može biti originalan i kreativan.
 • Nije bitno da li je projekat realizovan u učionici ili onlajn, ali je bitno da je realizovan u periodu od 1. do 31. oktbobra 2022. godine.
 • Obezbedite jedan ili više linkova do produkata rada učenika ili do mesta gde su prikazani materijali dobijeni tokom rada. Najbolje kroz film, Sway prezentaciju, Padlet ili Linoit.


Realizovane aktivnosti će pogledati komisija i odrediti najbolje koji će biti nagrađeni tokom akreditovanog stručnog skupa gde će primiti svoja priznanja.

I ove 2022. godine u takmičenju učestvuju samo nastavnici iz Republike Srbije, ali kao I uvek nagradićemo za učešće i kvalitetan rad i po jednog kolegu iz okolnih zemalja u region.

3. PODELITE INFORMACIJE SA PRIJATELJIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Podelite na svojim društvenim mrežama informacije, obavestite svoje prijatelje o realizovanju ovog projekta i pozovite ih da učestvuju. Posebna ciljna grupa su vaspitači, učitelji i nastavnici. Haštag koji možete koristiti je #daninteligencije2022. Posetite našu fejsbuk stranicu.

Želja nam je da se prosvetni radnici masovno pridruže i prikažu bar jedan primer iz svoga rada i javnosti skrenu pažnju na bitnost razvoja i očuvanja intelektualnih sposobnosti dece. Veliki doprinos tome upravo treba da se daje u porodici, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima. Nije zanemarljiv uticaj koji na decu ostvaruju nastavnici i treneri tokom vannastavnih aktivnosti. Ipak svi prosvetni radnici su tu da ukažu na značaj porodice i roditelja kao najbitnijeg elementa u razvoju i negovanju intelekta svoje dece.

4. Postanite naš partner ili sponzor:

Pozivamo sve private škole, vrtiće i školice da se jave, da donacijama pomognu naš izuzetno skroman budžet za ovaj projekat i budu vidljivi na sajtu tokom godinu dana, do sledećeg Dana inteligencije, tako što bi bio istaknut njihov logo koji bi bio povezan sa njihovim sajtom. Za sve informacije javite se na mejl tanja.olear.gojic@mensa.rs .

Preporučujemo da nam se jave i ostala pravna i fizička lica da budu naši sponzori, kako bi bili vidljiviji, a na taj način doprineli da možemo da obezbedimo više nagrada i da njihov kvalitet bude bolji.

Ukoliko ste zainteresovani za jednu od ovih varijanti kontaktirajte nas na tanja.olear.gojic@mensa.rs