Uključi se - Dan ingeligencije
KAKO SE UKLJUČITI?

Misija
Iako je opšte poznata stvar koliko je važno da redovno fizički treniramo, nije poznato da je od izuzetne važnosti i da redovno ‘’treniramo’’ mozak odgovarajućim logičkim, izazovnim i podsticajnim zadacima. Najnovija istraživanja kažu - moguće je da ljudi postanu pametniji svakodnevnim vežbanjem. Naša želja je da vaspitači, nastavnici, stručni saradnici, realizuju različite aktivnosti koje bi imale za cilj da aktiviraju učenike, podstaknu na razmišljanje, da reaguju na situacije na kreativne načine… Dokazano je da se to dešava rešavanjem različitih ‘’mozgalica’’, igranjem društvenih igrica, rešavanjem ukrštenica, rebusa, zagonetki.. Potrebno je sve to uklopiti u nastavni plan i program i realizovati na časovima obavezne nastave, časa odeljenjskog starešine ili kao neku aktivnost poput kviza, izložbe, tribine i sl.

Napišite prijavu OVDE

Važni datumi:
 • prijave događaja od 1. septembra do 9. oktobra 2020. godine. PRODUŽEN ROK DO 16. OKTOBRA
 • realizacija događaja od 14. septembra do 9. oktobra 2020. godine. PRODUŽEN ROK DO 16.OKTOBRA
 • prijava realizovanih događaja od 15. septembra do 15. oktobra 2020.godine. PRODUŽEN ROK DO 20. OKTOBRA
 • trajanje konkursa dobrih primera prakse od 14. septembra do 9. oktobra 2020. PRODUŽEN ROK DO 16. OKTOBRA
 • rezultati konkursa i posebnih nagrada do 1. novembra 2020. godine
 • akreditovani onlajn stručni skup ,,Rešavanje problema kao stimulans intelektualnog razvoja” sa dodelom nagrada 7. novembra 2020. godine.

1. Organizujte događaj:
Da bi obeležili Dan inteligencije dovoljno je da sa svojim učenicima obeležite ovaj dan bilo kojom aktivnošću koja stimuliše njihov intelektualni razvoj. To ne mora biti ni originalno Vaša ideja, tako da možete da sa učenicima recimo sklapate Tangram, rešavate logičke zadatake ili samo razgovarate o tome šta je inteligencija i zašto je bitno razvijati svoje sposobnosti i ceniti tuđe. Odaberite naziv teme, osmislite gde, kada i sa kim možete da je realizujete uživo ili onlajn, napravite logo svog događaja ili pripremite logo škole i popunite formular ovde na sajtu.

Šta dobijate obeležavanjem Dana inteligencije:
 • Događaj će biti vidljiv na mapi događaja Dana inteligencije 2020.
 • Događaj će biti promovisan na društvenim mrežama pod haštagom #daninteligencije2020 .
 • Dobićete potvrdu o učešću u obeležavanju Dana inteligencije 2020 nakon prijave realizovanog događaja.
 • Ukoliko bude škola masovnije učestvovala ili sa više događaja dobija posebnu nagradu za decu.
 • Prednost učešća na akreditovanom onlajn stručnom skupu 7. 11. 2020. godine imaju učesnici obeležavanja Dana inteligencije.

Šta treba da se uradi?
 • Registrujte se na sajtu. Ukoliko ste učestvovali prošle godine, imate svoj profil i svoju stranu i možete koristitit stari nalog, a ukoliko ste zaboravili lozinku koristite opciju ,,zaboravljena lozinka”.
 • Popunite formular na opciji Prijavi događaj koji se nalazi u padajućem meniju kada kliknete na ime Vašeg naloga ili popunite formular OVDE. Možete prijaviti koliko god želite događaja i svakom ćete imati pristup kada se prijavite na sajtu i izaberete opciju Moji događaji.
 • Tek kada se događaj odobri videćete ga na mapi i prikazaće Vam se u odeljku Moji događaji. Na taj odeljak možete doći tako što postavite miš preko vašeg korisničkog imena na navigaciji.
 • Realizujte svoj događaj u periodu između 14. 9. i 9. 10.2020.godine.
 • Da bi dobili potvrdu o učešću popunite obrazac svog izveštaja na dnu strane vašeg događaja do 23:59 , 15.10.2020.godine. Idete kroz svoj profil pa opcija Moji događaji.

Šta je potrebno za izveštaj:
 • broj učesnika (dece),
 • broj realizatora (predlažemo da sami prijavljuju svoje događaje ukoliko ih posebno drže),
 • link do prezentacije, filma, Padleta, Sway prezentacije (isključivo linkovi do materijala). Ukoliko se deca vide morate imati potpies roditelja kod sebe.
 • tačni podaci za potvrdu/sertifikat (Prijavite nam imena realizatora kako bi dobili sertifikate.
 • Sertifikate o učešću dobijate u elektronskoj formi na email.

Događaje mogu da prijave I učesnici iz drugih zemalja. Mogu da se prijave I događaji na engleskom.

2. NAGRADNI KONKURS DOBRIH PRIMERA PRAKSE ,,Rešavanje problema kao stimulans intelektualnog razvoja”

Ukoliko osmislite mini projekat koji se zasniva na rešavanju nekog problema koji učenici treba da reše koristeći svoje sposobnosti, ali i znanje iz vašeg predmeta ili više predmeta. Iskoristite priliku i taj projekat prijavite kao događaj. i kada budete prijavljivali realizovan događaj odaberite opciju da želite da učestvujete u konkursu.

Vaš rad može biti nagrađen i svrstan u bazu dobrih primera prakse ,,Rešavanje problema kao stimulans intelektualnog razvoja”

Tamo ćete detaljnije opisati svoj projekat.

Šta je bitno?
 • Projekat bi trebao da bude originalan, inovativan i da razvija potencijale vaših učenika.
 • Obavezno je da deca rešavaju neki problem upotrebom svojih sposobnosti, saradnje, digitalnih kompetencija i znanja sa nastave.
 • Veoma bitan je metodički deo kako uvodite učenike da reše zadatak. Čak i ako rešavaju već poznati problem ovaj deo može biti originalan i kreativan.
 • Nije bitno da li je projekat realizovan u učionici ili onlajn, ali je bitno da je realizovan u periodu od 14.9.-9.10.2020.
 • Obezbedite jedan ili više linkova do produkata rada učenika ili do mesta gde su materijali dobijeni tokom rada. Najbolje kroz film, Sway prezentaciju, Padlet ili Linoit.


Realizovane aktivnosti će pogledati komisija i odrediti najbolje koji će biti nagrađeni tokom akreditovanog stručnog skupa gde će primiti svoja priznanja.

I ove 2020. godine u takmičenju učestvuju samo nastavnici iz Republike Srbije.

3. PODELITE INFORMACIJE SA PRIJATELJIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Podelite na svojim društvenim mrežama informacije, obavestite svoje prijatelje o realizovanju ovog projekta i pozovite ih da učestvuju. Posebna ciljna grupa su vaspitači, učitelji i nastavnici. Haštag koji možete koristiti je #daninteligencije2020. Posetite našu fejsbuk i Instagram stranicu.

Želja nam je da se prosvetni radnici masovno pridruže i prikažu bar bar jedan primer iz svoga rada i javnosti skrenu pažnju na bitnost razvoja i očuvanja intelektualnih sposobnosti dece. Veliki doprinos tome upravo treba da se daje u porodici, vrtićima, osnovnim I srednjim školama, fakultetima. Nije zanemarljiv uticaj koji na decu ostvaruju nastavnici i treneri tokom vannastavnih aktivnosti. Ipak svi prosvetni radnici su tu da ukažu na značaj porodice i roditelja kao najbitnijeg elementa u razvoju i negovanju intelekta svoje dece.

4. Postanite naš partner ili sponzor:

Ukoliko ste zainteresovani za jednu od ovih varijanti kontaktirajte nas na info@daninteligencije.rs