Tangram

Glavni organizator :
Sofija Vlajin
Broj učesnika :
Četiri odeljenja, 90 ucenika, u obe etape dogadjaja, izrada tangrama, istorijski osvrt, analiza figura.U samom finalu, drugog dana dogadjaja, takmičenje u sklapanju tangram figura, obuhvatilo je 15 učenika.
Ustanova :
OŠ"Sveti Sava", Sremska Mitrovica
Opis :
Dogadjaj Tangram je realizovan u toku dva dana. Prostor u kome se odvijao dogadjaj je kabinet nastavnika, koji krase portreti sa biografijama poznatih matematičarki, rad mojih učenika. Prvog dana dogadjaja, upoznali smo se sa istorijskim podacima o ovoj najstarijoj kineskoj slagalici, čitajući tekstove sa interneta. Po uputstvu, odnosno slici sa interneta, učenici su, svako na svom času matematike izradili tangram slagalicu, od materijala koji su poneli od kuće. Probno smo sastavljali različite vrste figura, diskutovali o njihovoj konveksnosti, pokušali da pravili samo konveksne figure i odredili smo učenike koji su se najbolje snasli za finalno takmičenje u sklapanju tangram figura, drugog dana dogadjaja. Drugi dan dogadjaja, odigrao se, takođe u kabinetu nastavnika, gde su, osim takmičara, prisustvovali i navijači iz svih odeljenja osmog razreda. Organizator je opravdao casove sa kojih su učenici odsustvovali i spremio nagradu za najuspešnijeg takmičara. Na zid su projektovane figure i učesnici su sami birali koju figuru će sastavljati. Kad sklope, pozovu nastavnika da pregleda.Asistenti beleže 1 poen za svaku dobro složenu figuru, ali i podatak koju figuru je učenik sastavio, da ne bi došlo do nepravilnosti i zloupotrebe. Možda ovo nije najbolji metod, ali sam se odlučila za njega, da bi svaki učenik-takmičar imao šansu da bude uspešan i da zadrži svoje samopouzdanje. Za moje učenike i mene, ovo je mnogo više od obelešavanja Dana inteligencije. Bili su to dani, kada smo se družili, takmičili, pokazali da još uvek možemo da se zabavimo i bez mobilnih telefona i igrica.Ta dva dana učenici su demonstrirali svoje kompetencije za komunikaciju, estetiku, saradnju, rešavanje problema... Dogadjaj je medijski propraćen na sajtu skole, facebook stranici skole, portalu Moj grad Sremska Mitrovica, radio Ozonu Sremska Mitrovica i jos nekim...
Imena realizatora :
Nema drugih realizatora, ali se nadam da će ih biti iduće godine. S obzirom da često organizujem razna takmičenja i kvizove sa mojim učenicima, oni su glavni nosioci skoro svih radnji, odnosno moji asistenti koji su osposobljeni da izvedu ovakav događaj od početka do kraja.
Ovaj dogadjaj je namenjen:
Starijim osnovcima
Aktivnost 7 - Dan ingeligencije
1 / 3
2 / 3
3 / 3