O nama - Dan ingeligencije
O NAMA

Mensa je međunarodna organizacija koja okuplja visoko nadprosečno inteligentne ljude. Uslov za članstvo u Mensi je rešavanje testa, to jest ostvarivanje takvog rezultata koji vas svrstava u gornjih 2% populacije.

Ciljevi Mense su da prepozna i pomogne razvoj inteligencije, ohrabri istraživanje njene prirode, kao i stvaranje stimulativnog, intelektualnog i društvenog okruženja za svoje članove.

Mensa je osnovana 1946. godine u Oksfordu od strane Rolanda Berila i Lanselota Vara. Zamišljena kao organizacija čiji je jedini uslov za članstvo polaganje testa, veoma brzo se širila po Britaniji, a zatim i po Evropi.

Reč Mensa na latinskom znači „okrugli sto“, što ukazuje na jednu od njenih osnovnih ideja – društvo jednakih, bez razlika po verskoj, polnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Mensa ima oko 130000 članova u preko 100 zemalja sveta. Mensa Srbije u 2017. godini ima preko 1000 članova.

Osnovni preduslov je da na Mensinom testu ostvarite rezultat koji vas svrstava u gornjih 2% populacije. a koji izražen u koeficijentu inteligencije (IQ) iznosi 131 ili više po Vekslerovoj, 133 ili više po Bine- Simonovoj, odnosno 148 ili više po Katelovoj skali. Jednom zadovoljen kriterijum za članstvo (postignut rezultat) važi trajno

U okviru Mense Srbije deci u prethodnih dve godine započelo se intenzivnije sa aktivnostima koje su posvećene deci najčešće predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Iz tog delovanja nastao je SIG UčenIQ koji se bavi promocijom Mensinih vrednosti među decom organizovanjem aktivnosti za decu, roditelje i nastavnike, a sa ciljem da se zainteresuju za unapređenje i očuvanje inteligencije dece i njihovih potencijala, kao i da stvara stimulativno okruženje i detektuje darovite i kreativne.

Udruženje Kreativni učitelji je pedagoška zajednica, nastavnika, učenika, roditelja i ljudi dobre volje okupljenih oko ideje da se dolazećim generacijama učenika omogući adekvatan pedagoški pristup zasnovan na realnim potrebama i osobenostima današnje dece: pristup koji podjednako afirmiše i razvija vaspitne, socijalne, etičke, obrazovne i kulturne ciljene.

Institut za moderno obrazovanje (IMO) ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa kroz edukaciju sadašnjih i budućih zaposlenih u obrazovanju i promociju najsavremenijih obrazovnih tehnologija. Naša misija je pomoć pojedincima da postanu uspešniji, kao i pomoć školama i obrazovnim ustanovama u implementaciji tehnologija i tehnika za unapređenje obrazovnog procesa. IMO je i savetodavni centar za sve lidere u obrazovanju, kao mesto profesionalne nastavne prakse za buduće profesore.

PARTNERI I SPONZORI